Contents tagged with római_hajózás

 • Úszó paloták - a nemi hajók története

  Tags: balogh_tamás, tit_hajózástörténeti_modellező_és_hagyományőrző_egyesület, tit_hmhe, hajózástörténeti_tagozat, római_hajózás, Caligula, TIT, Izolde_Johannsen, Nemi_hajók, Hajózó_rómaiak

  Új esztendő, új könyvkiadási projekt. Minden kedves érdeklődő figyelmébe ajánljuk a magyar nyelvű tengerészeti regények legnagyobb hazai írónője és az egyik legtermékenyebb hazai hajózástörténeti szakíró közös munkáját, amely a Gaius Iulius Caesar Augustus Germanicus, vagyis Caligula császársága idején (Kr.u. 39-41. között) épült római úszó paloták, a Nemi-tó hajóinak történetével ismerteti meg az olvasókat.

  Az izgalmas és fordulatos történelmi regény nem marad adós a hiteles hajózástörténeti részletekkel sem: a hajókra vonatkozó információk "első kézből" származnak, amennyiben a roncsokat feltáró régészek vezetője, Guido Ucelli harmincas évekből származó közlésein alapulnak. Ezek az információk most, első ízben e könyv lapjain válnak hozzáférhetővé magyar nyelven.

  A kötet történelmi tényanyagának összegyűjtéséhez azonban ezen túlmenően az ókori hajóépítésre és üzemeltetésre vonatkozó legfrissebb kutatások eredményeit - egyebek között például a pireuszi kikötőben, a víz alatt fekvő ókori Zea hajóépítő telepének búvárrégészeti feltárásakor, 2016-ban - napvilágra került ismereteket is felhasználták a szerzők.

  A Nemi-tó vizére tervezett, kétezer éven át fennmaradt, végül a második világháborúban elpusztult ókori római rendezvényhajók páratlan jelentőségét jól jelzi, hogy a svéd VASA és az angol MARY ROSE kiemeléséig ezek a hajók voltak az egyetlen fennmaradt és konzervált történelmi fahajók (az osebergi viking hajóleletet nem számítva, amely azonban sokkal kisebb és ténylegesen sosem úszott, szertartási hajó volt).

  Ma, amikor a Torre del Greco Hajógyár a hatalmas hajók egyikének újjáépítését tervezi, s, amikor Nemi polgármestere bejelentette, hogy nagy valószínűséggel a tóban rejtőznek két további hajó roncsai, különösen aktuális ez a munka.

  A készülő kötetet szeretettel ajánlják az Érdeklődők figyelmébe a szerzők, a TIT Hajózástörténeti, Modellező- és Hagyományőrző Egyesület tagjai, Izolde Johannsen (Dénesi Ildikó) és Dr. Balogh Tamás.

  Egyesületünknek az ókori Róma és a tengerészet viszonyát bemutató tevékenységéről a "Hajózó rómaiak" c. kampányunkat bemutató blogbejegyzésekben találhatnak további információkat.

  new-1_4.jpg

 • Hajózó Rómaiak

  Tags: limes, magyar_limes_szövetség, navis_lusoria, pannonia, ripa_pannonica, római_hajózás, tit_hmhe, zebegényi_hajózási_múzeum

  TIT HMHE: 12. Harminckét evezős római gályaRómai kori folyami gálya modelljét állítjuk ki – tablók és tárgyi emlékek mellett – a Kulturális Örökség Napok alkalmából szeptember 17-én Dunakeszin, az egykori római erődben működő múzeum kiállításán.

  A dunakeszi múzeum helyén a rómaiak idején kikötőerőd állt. A Magyar Limes Szövetséggel és a Zebegényi Hajózási Múzeummal közös tárlatunk ehhez igazodva betekintést enged az ókori Duna-mente mindennapjaiba. Az erőd romjait bemutató múzeum állandó kiállítása számára Egyesületünk elnöke, Dr. Balogh Tamás által készített tabló a Római Birodalom hadihajózását mutatja be. A tabló szakmai tartalmát a Nemzeti Múzeum ellenőrizte. Jóváhagyó támogatásuk munkánk értékének elismerése! A tabló letölthető weblapunkról.

  A kiállítás központi eleme az a IV. századi, harminckét evezős „navis lusoria”-t ábrázoló fenyőfa-modell, amelyet Ferencz János nyugdíjas műszerész, pilóta, modellező több száz órás munkával készített A folyami gályák ezen típusát a késő római történetíró Ammianus Marcellinus említi, ám a hajótípus jobb megismerését csak az tette lehetővé, hogy Németországban Mainz mellett 1981-82-ben sikerült feltárni és rekonstruálni egy példányukat.

  Szervezeteink mostani összefogását részben egy hasonló rekonstrukció elkészítésére való törekvés motiválta. Az, hogy a szeptember közepétől kiállított modellt mintaként használva később egy navis lusoria életnagyságú és minden tekintetben korhű mását is elkészítsük, amelyet aztán nem csak megtekinteni, de kipróbálni is lehet (ismert, hogy a TIT HMHE-nek nem ez az első hajórekonstrukciós vállalkozása: korábban a monarchia folyami monitora, a párját ritkító LAJTA felújításából is oroszlánrészt vállaltunk).

  Egyesületünk ezzel kíván hozzájárulni a Római Birodalom pannóniai határai 2012-ben esedékes UNESCO világörökségi jelölésének sikeréhez, illetve a Ripa Pannonica (a „Pannon Part”) számára egyedi arculat kialakításához. Szeptember 17-i kiállításunk is ebbe a folyamatba illeszkedik.

 • „Musculum”-mal a Dunán

  Tags: tit_hmhe, limes, magyar_limes_szövetség, magyar_tengerészek_egyesülete, óbudai_sportegyesület, római_hajózás, pannonia, musculus, ripa_pannonica

  TIT HMHE: 37. Musculus római futárhajó a római partonEgyesületünk – a Magyar Limes Szövetséggel, a Magyar Tengerészek Egyesületével és az Óbudai Sportegyesülettel összefogva – ezúttal a televízió nyilvánossága előtt igyekezett tudatosítani az ókori római Pannónia és a hajózás szoros összefüggését.

  Az ATV 2011. augusztus 26-án készítette el „Hazai turizmus” c. műsorának a Római Birodalom pannóniai határszakaszáról szóló epizódját, amely szeptember 2-án, illetve 6-án került adásba (szerkesztő, műsorvezető: Gyetván Csaba). A közel egyórás műsorban az Óbudai Sportegyesület és Horváth „Indián” Pál önzetlen és nagybecsű segítségének köszönhetően az óbudaiak által rekonstruált római futárhajó, egy „musculum” („kisegér”) evezőspadján idézhettük fel az ókori hajósok életét.

  A műsor letölthető a következő linkről: http://atv.hu/videotar/20110902_a_hires_limes

  A felvétel alkalmával készült fotók pedig megtekinthetők fotótárunkban.

  Hazánk 2012-ben pályázhat arra, hogy a Római Birodalom országunkon át futó határvonala, a mellette lévő tornyok, erődök és egyéb építmények az UNESCO világörökség részévé váljanak. A Római Birodalom egykor 5 500 km hosszú határai mentén minden limes-szakasznak megvannak a maga sajátosságai (Britanniában ott a Hadrianus-fal, Syriában a sivatag, stb.). Az oltalom alá helyezett hazai romok bemutatásánál ezért alapvető fontosságú, hogy Pannonia számára is egyedi arculatot találjunk.

  Erre tekintettel egyesületünk és a Limes Szövetség a „hajózó rómaiak” bemutatását szánja az egyik fő attrakciónak (elvégre Róma több flottája és flottillája közül a Kárpát-medencei Duna-szakaszon szolgáló a legnagyobbak egyike volt – hajóállománya és legénységének létszáma meghaladta Róma tengeri flottáinak nagyságát). Erre alapozva biztosítható, hogy a bel- és külföldi érdeklődők, turisták számára olyan programokat kínáljunk, amelyek máshol nem elérhetők, illetve, amelyek kiemelik a pannóniai limes egyedi vonását: a védelmi rendszer szoros összefüggését a Dunával és a hajózással.

  Weboldalunkról letölthetők a rekonstrukcióról szóló cikkek

 • Kiállítás, kiállítás, kiállítás!

  Tags: szeptemberi_kiállítások, keszifeszt, nautica, élethű_hajómodellek, hajómodellek, látványmakettezés, dunakeszi, római_kikötőerőd, navis_lusoria, római_hajózás, pannonia, ripa_pannonica, limes, zebegényi_hajózási_múzeum, farkas_vince, horváth_józsef, dági, falunapok

  2011. első két negyedévét a LAJTA emlékév töltötte ki számunkra,  2011. utolsó negyedévében azonban visszatérünk tradícionális témáinkhoz, illetve belevetjük magunkat új tématerületünk, a Római Birodalom és a Classis Pannonica hajózástörténetébe. Ennek jegyében - terveink szerint - az alábbi programokra kerül sor szeptember hónapban:

  2011. szeptember 5., Budapest: "A NAUTICA - a fiumei tengerészeti akadémia története", tagtársunk, Horváth József nyugállományú hj. hajóskapitány szervezésében.

  2011. szeptember 10-11., Dág:  "Élethű hajómodellek építése, asztali és versenymodellek, látványmakettezés" - tagjaink bemutatói a dági falunapon a helyi iskolában, tagtársunk Kovács Péter szervezésében.

  2011. szeptember 17., Dunakeszi: "Haditengerészet és folyami flottilla a Római Birodalomban" - Dr. Balogh Tamás és a Zebegényi Hajózási Múzeum, Farkas Vince Gyűjtemény időszaki kiállítása a Dunakeszi Kulturális Örökség Napok, a "Keszifeszt" alkalmából a késő-római kikötőerődben.

  2011. szeptember (pontos időpont egyeztetés alatt), Budapest: Hajós kiállítás az Óbudai Egyetem Neumann Karán, "Innováció az Osztrák-Magyar Haditengerészetben" címmel Lehóczky Zoltán tagtársunk szervezésében.

  A kiállításokhoz kapcsolódó részletes információk folyamatosan kerülnek fel honlapunkra és facebook-oldalunkra. Kérjük kövesse figyelemmel információs felületeinket, s ha kérdése van, szeretne részt venni rendezvényeinken, elérhetőségeinken készséggel állunk rendelkezésére további felvilágosítással!

 • Egyesületünk új vizekre evez

  Tags: limes, magyar_limes_szövetség, pannonia, ripa_pannonica, római_hajózás

  Ferencz János nyugdíjas műszerész, pilóta, modellező több száz órás munkával elkészitette egy 32 evezős késő római kori (IV. századi) folyami gálya - Navis Lusoria - fenyőfa-modelljét. A modellt Dunakeszin, a volt római erőd helyén épült családi ház múzeumában helyezik el. A Navis Lusoriákat Ammianus Marcellinus késő római történetiró említi. Megismerésükhöz hozzájárult a németországi Mainz mellett 1981/82-ben feltárt és rekonstruált példányuk.

  (http://limes.blog.hu/2011/05/31/elkeszult_a_a_keso_romai_galya_modellje)

  A modell elkészitéséhez a kötélzetvezetésre vonatkozó tanácsokkal Dr. Balogh Tamás nyújtott segitséget, ami egy hosszabb távú együttműködés kezdete Egyesületünk és a Magyar Limes Szövetség között. Az együttműködési szándékot egy közös kiállítással is megerősítjük 2011. szeptember 12-én Dunakeszin. Kiállításunk a Római Birodalom hajózását mutatja be, s szervezeteink közös munkájának kezdete.

  Magyarország 2012. januárjában nyújtja be az UNESCO-hoz a római limes magyarországi szakaszainak műemléki védelmét biztosító világörökségi pályázatát. A reménybeli cím elnyerése azonban csak a világörökségi helyszíneket birtokló önkormányzatok terheit, kiadásait növeli (fenntartás, állagvédelem, stb.), ha nem tervezik meg már most azt is, hogy milyen programokkal, kiállításokkal, kulturális rendezvényekkel, (magas minőségű és változatos anyagi értékű, és a kiadásokkal arányos bevételt jelentő) szolgáltatásokkal, stb. fogadják a Duna-mentén kirándulókat.

  Egyesületünk és a Limes Szövetség közös terve a világörökségi helyszínek integrált gazdasági hasznosításának megtervezése, -szervezése. Ennek keretében egy navis lusoria M=1:1 méretarányú rekonstrukcióját és az önkormányzatoknak az integrált gazdasági hasznosítást segítő (kulturális, egyéb) szervező munkáját támogató képzési forma kialakítását tervezzük. Az utóbbi feladathoz szükséges tananyag-fejlesztést terveink szerint és a megkezdett egyeztetések alapján a LEITHA Emlékév szervezésében közreműködő bajai Eötvös József Főiskolával közösen hajtjuk végre.