Hajómodellező szakkör a Csokonai Gimnáziumban

A 2010-es tanévben hajómodellező szakkör indult a Csokonai Vitéz Mihály 12 Évfolyamos Gimnáziumban a TIT – Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület és a gimnázium közös szervezésében.

Ugrás a hajómodellező szakkör híreire

Ugrás a hajómodellező szakkör fórumára

Résztvevők

A szakkörbe a 12 évfolyamos gimnázium mindegyik évfolyamából jelentkezhetnek a hajómodellezéshez kedvet érző fiatalok, akik az Egyesület többszörös modellező mestereitől, országos bajnokaitól tanulhatják meg a modell- és makettépítés technikai fortélyait.

Időpontok

A szakkör minden héten heti két alkalommal kerül megrendezésre a tanórák után a szülőkkel és a diákokkal egyeztetett időpontokban.

Technikák és eszközök

A szakkör elsődlegesen a saját építésű fa hajómodellek és a dobozos fa- illetve műanyag építőkészletek (kit-ek) összeállításának alapjait és technikai részleteit, a felhasználható anyagokat, alkalmazásuk módjait és a modell- makettépítéshez használható eszközök használatát ismerteti meg a jelentkezőkkel.

A szakkör működéséhez szükséges alapanyagot (fát, fémet, sztirolt, stb.) részben az iskola, részben az Egyesület és tagszervezetei biztosítják.

A megmunkáláshoz szükséges szerszámokat (szalagos körfűrész, eszterga gép) az Egyesület biztosítja. Ezeket a szakkör tagjai – a megfelelő munkavédelmi képzést követően – szakemberek irányításával használhatják.

Program

A szakkör elsődleges programja a hajómodell- és makett-építéshez szükséges anyag- és szerszámismeret elsajátítása, a modell- és makettépítés.

Ezzel összefüggésben az Egyesület vállalja, hogy a szakkörben készült alkotásoknak egy évben egyszer versenyt rendez az iskolában, valamint biztosítja a lehetőséget külső gyermek-makettező versenyeken történő indulásra. Ezen túlmenően a versenyen kiemelkedő helyezést elért alkotásokat a saját, illetve a részvételével megvalósult kiállításokon bemutatja.

A fentiek szerinti alaptevékenység körén kívül – igény szerint – az Egyesület vállalja, hogy az Egyesület tagjai a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 243/2003. (XII. 17.) Korm. rendelet mellékletében a II. FEJEZET „Ember és társadalom” c. alfejezetben foglaltakkal összhangban a hajózástörténeti vonatkozású anyagrészeknél az iskolarendszerű képzésben tartott történelem-órákon és/vagy az Egyesület közreműködésével lebonyolított diák- (és pedagógus-) képzés (továbbképzés) keretében hajózástörténeti iskolai előadásokat, továbbképzéseket tartanak Egyebekben Egyesületünk vállalta, hogy a szakkör tagjainak alkotásait honlapján bemutatja, illetve honlapját a szakköri élet számára rendelkezésre bocsátja.

A szakkör képei