Magyarok és haditengerészet?

A témával kimerítő részletességgel foglalkozott a 2009-10-ben a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban nagy sikerrel bemutatott "Haditengerészetünk emlékei" című kiállításunk. Ennek tablói könyv formájában letölthetők (91MB pdf). A 9. oldaltól kezdve a magyarság és a tenger kapcsolatáról van szó.

Ezen kívül "A Nautica - A Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia" című kiállításunk témája is a magyarok és a tengerészet (közelebbről: a tengerészképzés) kapcsolatáról szól.

Kifejezetten a magyarság és a magyar állam a haditengerészettel való kapcsolatát vizsgálja tudományos alapossággal Krámli Miháy "A császári és király haditengerészet és Magyarország" című könyve.

A magyar hajózási hagyományok ápolásával, a hajózás tudományának népszerűsítésével foglalkozó Magyar Adria Egyesület 1911-es megalapításakor az egyik cél a tengerhajózás és a haditengerészet hazai ismertségének növelése volt. Az Adria Egyesületnek egyébként a TIT HMHE a jogutódja.

A magyar (bár nem hadi-) tengerészek pedig ma is megünneplik a Tengerész Világnapot a Duna-korzón található tengerészeti emlékműnél.