A Nautica - A Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia története

Horváth József hajóskapitány - tagtársunk - kezdeményezésére és gyűjtő munkájának köszönhetőenaz egykori magyar királyi Tengerészeti Akadémiának állítunk emléket a tárlattal Országjáró Hajózástörténeti Kiállítások c. sorozatunk részeként. A gazdag kép-, dokumentum- és tárgyi anyaggal illusztrált - kiállítás Horváth József hasonló című könyve tematikáját követi, érdekfeszítő és izgalmas formában dolgozza fel azt. Bemutatja a hajdani nagy hírű intézmény alapításának körülményeit, működését, az évszázadok alatt a falai közt tanuló hírességeket (pl.: az Afrika-kutató Magyar Lászlót, vagy a TITANIC túlélőit mentő CARPATHIA gőzös magyar tisztjét, Ráth Gusztávot, stb.) és részletesen beszámol a tanítás módszereiről, eszközeiről, valamint az akadémia megszűnéséről is.

Az egyedi kiállítás megszervezését számos szervezet és magánszemély támogatta: A kiállítás képanyagát gyűjtötte és a tablók szövegét írta Horváth József, a tablók tervezését és grafikai kivitelezését Balogh Tamás, Egyesületünk elnöke végezte, tárgyakat kölcsönzött tagtársunk Farkas Judit Zebegényi Hajózási Múzeuma, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A tablók kinyomtatásához pedig anyagi segítséget nyújtott a Dorsum Kft, az Eagleburgmann Hungaria Kft, az Európa Rendezvényiroda, a Fluvius Kft, a Magnum 90 Kft, a Magyar Hajózásért Egyesület, a Sailor Kft, a Savini-Komplex Kft és a Yachtparty Hajózási Vállalkozás.

A kíállítást rendezte: Horváth József és Dr. Balogh Tamás. A berendezésben közreműködött Dr. Ákos György, Bechler József, Bicskei János és Hocza István. Valamennyien Egyesületünk tagjai.

Képek a kiállításról

 

Tablók

A kiállítás tablói az alábbi linkek alól nagy méretben letölthetők (30-40MB-os képek!):

Illetve egybefűzve pdf-ként (40MB).