Budapesti tengeralattjárók

Az Osztrák-Magyar haditengerészet tengeralattjáróiról szól egy tabló a 2009-10-ben a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban nagy sikerrel bemutatott "Haditengerészetünk emlékei" című kiállításunk anyagából. A tabló könyv formájában letölthetők (91MB pdf). A 36. oldal foglalkozik a tengeralattjáró-flottillával.

"A magyar hajógyártás 175 éve - avagy volt egyszer 72 hajógyár" című, először a 2010-es Múzeumok Éjszakáján bemutatott, majd több helyszínen turnézó kiállításunk dedikáltan a magyar hajógyártással foglalkozott. Ennek könyv formájában letölthető tablói (122MB, pdf) a 10-11. oldalon és a 16-19. oldalon szólnak az óbudai hajógyártásról.

Az alább megtekinthető "Der magische Gürtel" 1917-ben készült I. világháborús német propagandafilm, mely betekintést ad a Nagy Háború tengeralattjárósainak életébe. Külön érdekessége, hogy mivel a hajó az osztrák-magyar Cattaroi-öböl (ma Kotor) tengerészeti támaszpontjáról üzemelt, osztrák-magyar egységek is feltűnnek a filmben (például 40:18-tól a Helgoland gyorscirkáló).