A magyar hajóépítés 175 éve – avagy volt egyszer 72 hajógyár

Első alkalommal a tavalyi Múzeumok Éjszakáján bemutatott – és azóta nagy sikerrel „turnézó” (Újpestet is megjárt) – kiállításunk a 2010-ben éppen 175 éves magyar hajógyártásnak állít emléket, legutóbbi bemutatója helyszínén, a Bánki Donát szakközépiskolában jelen lévő látogatók által megfogalmazott óhajnak megfelelően ezúttal a Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

A tárlat bemutatja a hazai hajógyártás múltját, jelenét és talán azt is látni engedi, hogy milyen lehetne a jövője, ha gondos kezek alakítanák. Egyesületünk abban a szerencsés helyzetben van, hogy kiállításaink sohasem csak egy szűk kör pusztán történeti érdeklődését elégítik ki, hanem aktuális mondanivalót közölnek. Ma, az Európai Duna Stratégia elfogadásának küszöbén ez a mondanivaló a magyar hajógyártás termékeinek, gyártási és szellemi kapacitásainak és lehetőségeinek a bemutatását jelenti. Hiszen a stratégiában érintett államok európai hajógyártási klaszter létrehozására törekszenek, amelyben Magyarország is részt venne. Érdekeink eredményes képviselete csakis hiteles információk birtokában várható. Azt reméljük, hogy kiállításunk ilyen információkat közvetít. Erre a Műszaki és Közlekedési Múzeum a garancia, amely munkánk ismeretében kérte fel Egyesületünket a tárlat megrendezésére, s a magyar hajógyártás egykori fellegvárának számító Ganz Hajó- és Darugyár mai jogutódjai a GANZ Danubius Vitla és a Ganz Danubius Trading vállalatok segítőkészsége, amellyel gyári modelljeiket biztosították tárlatunk számára. Deák Ferenc írta a kiegyezést megelőzően: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse visszaadhatja. Ám amiről a nemzet – a kétségektől félve – önmaga lemond, annak visszaszerzése mindig nehéz és kétséges.” Ebben a szellemben ajánljuk kiállításunkat a Látogatók szíves figyelmébe.

A kiállítás megtekinthető: 2011. március 17-május 1. között a Műszaki és Közlekedési Múzeumban, 1146 Budapest, Városligeti krt. 11.

A kiállítás tablóanyaga könyv formájában letölthető (122MB, pdf)

Leporellók a Duna-tengerjáró hajókról

A kiállításon is megtekinthető leporellók:

Videó a megnyitóról

Képek a kiállításról