Contents tagged with sms_kaiserin_elisabet

 • Otsuru professzor Budapesten

  Tags: sms_kaiserin_elisabet, hm_him, tit_hmhe, magyar_japán_baráti_társaság, hadifogolytábor

  Atsushi Otsuru professzor, a kobei egyetem történettudományi tanszékének vezetője, az Osztrák-Magyar Monarchia történetének avatott kutatója - akivel a KAISERIN ELISABETH cirkáló kutatása kapcsán kerültünk kapcsolatba - tegnap Budapesten járt.

  A professzor egy hónapos európai kutatóútja során Bécs, Budapest, Prága és Ljubljana levéltárait és múzeumait keresi fel, hogy a Monarchia területén létesült első világháborús hadifogolytáborok történetét tanulmányozza. Budapesti látogatásának célja a Hadtörténeti Intézet és Múzeum iratanyagának megismerése és a további kutatás lehetőségeinek feltérképezése volt.

  A professzort Egyesületünk részéről Dr. Balogh Tamás elnök, a HIM részéről pedig Dr. Holló József Ferenc főigazgató fogadta. A múzeum japán fogolytáborokban raboskodott magyarok életét is bemutató első világháborús állandó kiállításának megtekintése után a felek megállapodtak abban, hogy közösen törekszenek a TIT HMHE, a HIM és a Magyar-Japán Baráti Társaság, valamint a Magyar Búvár Szakszövetség között 2009-ben kötött szándéknyilatkozat végrehajtására, amely a KAISERIN ELISABETH cirkáló kutatását szolgálja.

  A szándéknyilatkozat a hajóról szóló könyv megjelentetését, a japáni hadifogolytáborok azonosítását, emléktábla avatását és a hajóroncs kutatását célozza, érdeklődés esetén osztrák-magyar-kínai-japán közös kutatási program keretében. A kutatási program első két eleme (a könyvkiadás és a hadifogolytábor azonosítása már megtörtént, amiről Hírlevelünk 2010. évi 1. számában már beszámoltunk olvasóinknak).

  A megbeszélésen a felek megerősítették elkötelezettségüket a kutatási program folytatása mellett. Ennek keretében előzetesen megállapodtak aban, hogy 2010 novemberében Budapesten a HIM udvarán felavatják a később Japánban, a hadifogolytábor helyén elhelyezendő magyar-japán-német és angol nyelvű emléktábla másolatát, az eredetit pedig - a japán illetékesekkel egyeztetve - 2011 tavaszán tervezik elhelyezni a tábor területén.

  Otsuru professzor ezen kívül érdeklődését fejezte ki a HIM európai hadifogolytáborok kutatására és katonai emlékhelyek ápolására irányuló projektjavaslata iránt, amelyet a HIM - egyesületünk elnökének a tartalom kidolgozására irányuló közreműködésével - az Európai Duna Stratégia számára készített, amelyet az európai tagállamok a 2011-es magyar Uniós elnökség idején terveznek elfogadni.