Contents tagged with gallerion

 • Habsburg Ottó eltávozott

  Tags: habsburg, ottó, gallerion, novigrad, adriatic, nautical, collection

  Életének 99. esztendejében elhunyt Habsburg Ottó, teljes nevén Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen, főherceg, politikus, közíró, az Európai Parlament volt tagja, az utolsó Habsburg-trónörökös.

   

  Bár a 20. század első felében az uralkodóházat valamennyi egykori országában megfosztották a tróntól és mindegyik köztársasággá alakult, a főherceg csak 1961-ben mondott le osztrák trónigényéről. A monarchisták azonban ezután is I. Ottó osztrák császárt, a magyar legitimisták pedig II. Ottó magyar királyt tisztelték személyében (a Gothai Almanach - Genealogisches Handbuch des Adels -, mely a jelenlegi és egykori uralkodóházak leszármazását tartja számon, a királyi hercegi címet használja a trónfosztott uralkodócsaládok tagjai esetében is: Königlicher Prinz von Ungarn a királyi fenség - Königliche Hoheit - megszólítással). 

  Ottó főherceg 1951. május 10-én a franciaországi Nancyban vette feleségül Regina szász-meiningeni hercegnőt (1925-2010), akitől hét gyermeke született. Fia, Habsburg Károly főherceg – a magyar legitimista csoportok szerint ő Magyarország királyi- és Ausztria császári trónjának örököse – 1961-ben született Bajorországban. Legkisebb fia, György 1964. december 16-án látta meg a napvilágot a bajorországi Starnbergben. A Magyar Vöröskereszt elnöke. Feleségével, Eilika oldenburgi hercegnővel és három gyermekükkel (Zsófia, Ildikó, Károly), 2000 óta a Budapest melletti Sóskúton és a bajorországi Pöckingben élnek.

  Ottó főherceg családja tagjai közül kiemelkedő érdeklődést tanúsított az egykori cs. és kir. haditengerészet története iránt. Megjelent barátunk, Sergio Gobbo Úr novigradi múzeuma – az egykori flotta történetét csodálatra méltó egyediséggel feldolgozó GALLERION, Adriatic Nautical Collection – megnyitóján is (képünkön: http://www.kuk-marine-museum.com/gallerion-eng/ENGEvents.php). Tőle származik a kiállításaink megrendezésében bennünket is inspiráló gondolat: „Aki nem ismeri a múltját, nem ura a jövőjének sem, hisz’ nem tudja, hogy honnan jött, így azt sem tudhatja, hogy hová tart, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem tudja, hol van”.

  Kegyelettel emlékezünk és megőrizzük emlékét!