Kiállított hajómodellek

Az alábbi hajómodelleket állítottuk ki az asztali tárlókban (melyek mérete meg is határozta, hogy milyen modellekkel készülhetünk):

  • "SMS Leitha", 1:100, építette Kecskeméti József és Hocza István egyesületi tagunk, tulajdonosa Dr. Balogh Tamás, egyesületünk elnöke: szeretett "Lajta monitor"-unkról szól az egyik kiállítási tabló is.
  • 98M I. osztályú torpedónaszád, 1:100, építette Kecskeméti József: az "M" betűjel arra utal, hogy a hajót Monfalconéban gyártották (ilyen típusú hajókból egyébként 15db-ot építettek Fiumében is). A "torpedónaszád" arra utal, hogy az ilyen típusú hajók fő fegyvere - hasonlóan a korabeli tengeralattjárókhoz - a torpedó volt. A naszád egészen 1941-ig szolgált, akkor már a görögöknél. A hajó fennmaradt eredeti szextánsa is megtekinthető a kiállításon.
  • Tb (Torpedoboot - torpedóhajó) VII. és Tb XXXIV. II. osztályú torpedónaszád, 1:100, építette Kecskeméti József egyesületi tagunk: ezek a hajók jóval kisebbek voltak, mint az I. osztályú (nyílt tengeren való hajózásra is alkalmas) torpedónaszádok, csak partközeli bevetésekre tervezték őket.
  • FN-122, 1:25, építette Juhász Jenő egyesületi tagunk: érdekessége, hogy távirányítással irányítható működő modell. Az igazi FN-122 felderítő naszád honi kikötőjének, az újpesti Hadikikötőnek az öblében vízre is szállt (miközben a megújulás alatt álló eredeti hajó szintén a kikötőben található) és nagyon látványosan siklott! A modellt megemlítettük blogunkban is. A "Háborúk után" című tabló foglalkozik az FN-122-vel is.
  • FN-122, 1:65, építette Varga János egyesületi tagunk: szintén az egyesületünkhöz közel álló FN-122 modellje, mely szintén szerepelt blogunkban is.
  • AN-2, 1:65, építette Varga János egyesületi tagunk: az AN-2-es (aknász-) naszádokat 1953-tól építették Vácott. A Honvédségtől leselejtezve még sok darab szeli vizeinket.
  • Duna Express, Götz Sándor tulajdona: maga a "Bíztató jövő"