Múzeumok Éjszakája, 2010

A „Zoltán Gőzös” Közhasznú Alapítvány és a TIT Hajózástörténeti, -Modellező, és Hagyományőrző Egyesület közös szervezésében került sor „A magyar hajógyártás 175 éve” című időszaki kiállításra a „Debrecen” ex-„Kassa” Duna-tengerjáró hajó fedélzetén.

  • Az ipari hajógyártás megindulása Magyarországon
  • A hőskor – az első gyáraktól az első világháború végéig
  • Újrakezdés és talpra állás – először
  • Újrakezdés és talpra állás – másodszor
  • Rendszerváltás, a harmadik csapás – avagy lehet-e mindig mindent újrakezdeni?

A kiállítás a TIT HMHE tagjai, a bevont Múzeumok, szervezetek és egyéni modellezők hajómodelljei, fotók, festmények és színes tablók, valamint magyarázó szöveg segítségével mutatta a be a hazai hajóépítés történetét a kezdetektől napjainkig. Eredeti gyári-, múzeumi-, asztali- (vitrin-) és verseny- (NAVIGA) modellek voltak megtekinthetők hajógyárak, múzeumok, civil szervezetek és magánszemélyek gyűjteményéből.

Egy-egy hajógyár és hajógyártási korszak történetét legfeljebb 3 tabló mutatta be. A tablókhoz az adott hajógyár jellemző (meghatározó) termékeinek szöveges, képes, és modellek segítségével történő bemutatása kapcsolódott. Az adott termékre (hajóra, darura, egyéb úszóműre) és a korra vonatkozó rövid általános, ismeretterjesztő leírás segítette a látogatók tájékozódását, ezen kívül a modell alkotójáról és feltalálási helyéről rövid ismertető készült.

Az éjszaka folyamán különleges vendégeket is köszönthettünk:

  • Bemutatásra kerültt a Magyar Örökség Díjas HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a TIT HMHE közös kiállítása, amely az 1897.02.14-én Kréta szigetén a magyar Pintér Gyula konzul kezdeményezésére megszületett nemzetközi békefenntartásra emlékezett. A kiállítás elkészítésében egyesületünk közreműködött, s a megnyitóra idén május 30-án Athénban került sor. Azok, akik eljöttek hozzánk, az athéni tárlattal egy időben a „Debrecen” ex-„Kassa” motoros fedélzetén tekinthették meg kiállításunkat.
  • Csatlakozott hozzánk továbbá az OCTOPUS Tengeri Régészeti Kutató Egyesület is, amely számos elsüllyedt hajóroncs kutatását végezte el a világ különböző tengerein. Látogatóink a kutatómunka izgalmas részleteibe is bepillantást nyerhettek.