Innováció az osztrák-magyar haditengerészetben

Magyarok és haditengerészet? A fejünkben az a kép él magunkról, hogy szárazföldi nép vagyunk. Most, jobb híján, sajnos ez nagyjából igaz is, de hagyományosan nagyon sok közünk van a tengerhez és a hajózáshoz. Sőt, a haditengerészethez is!

Már az Árpád-házi királyok is szerveztek Adriai hajóhadakat. Azzal pedig, hogy a török hódoltság másfél évszázada után Mária Terézia Fiume városát „különálló testként” visszacsatolta a Magyar Királysághoz a magyarság közvetlen kijáratot kapott a tengerhez. Az I. világháborúig a fiumei kikötő gyors ütemű és látványos fejlesztése, a nagyipari jellegű magyar tengeri hajóépítés kialakulása, az egyre több magyar (hadi-) tengerész jellemezte az ezután következő korszakot.

Számunkra is érdekes tehát az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének története, melyből most az innováció szempontjából legizgalmasabb epizódokat mutatja be kiállításunk.

A tárlat elsősorban magyar vonatkozású érdekességeket mutat be és – illeszkedően a helyszínt biztosító Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karához – főleg olyanokat, ahol valamilyen műszaki fejlesztés játszotta a főszerepet.

Mivel a kiállítás helyszíne az egyetemi aula, szempont volt, hogy a tablók annyi információt biztosítsanak, ami két óra között, átsétálva befogadható. Ez az érdeklődésnek nem kívánt gátat szabni, sőt! Minden tabló tartalmaz egy webcímet is, ahol az adott témához több információ is elérhető; remélhetőleg a látottak elég impulzust adnak ahhoz, hogy az az embert továbbolvasásra ösztönözze.

A kiállítást a TIT HMHE részéről Dr. Balogh Tamás elnök és Lehóczky Zoltán webmester (és ÓE NIK hallgató) nyitja meg.

A kiállítás tablóihoz és kiállítási tárgyaihoz QR-kódokkal és szövegesen webcímeket adtunk meg, ahol többletinformációk találhatók. Mindezen tartalmak gyűjtőoldala erre található. Maguk a tablók pdf formátumban letölthetők innen (6,5MB).

A kiállítás helyszíne: Óbudai Egyetem központi épülete (1034 Budapest, Bécsi út 96/B). Megtekinthető az egyetem nyitvatartási idejében 2013. február 21. és március 30. között. A megnyitót beharangozó hír és az utólag írt cikk is megtekinthető az Óbudai Egyetem honlapján.

Fényképek a megnyitóról, melyeket az Óbudai Egyetem fotósa készített: