Balatonfüreden a Magyar Királyi Tengerészeti Akadémia története

Országjáró Hajózástörténeti Kiállítások sorozatunk keretében ezúttal Balatonfüreden, a Városi Múzeumban mutattuk be a Horváth József hajóskapitány tagtársunk gyűjtő munkájának köszönhetően létrejött kiállítást az egykori magyar királyi Tengerészeti Akadémia történetéről.

A kiállítás megszervezéséhez jelentős segítséget nyújtott a balatonfüredi Városi Múzeum, elsősorban Dr. Ács Anna szakmai igazgató és munkatársai, akik minden támogatást megadtak ahhoz, hogy a munkát a lehető legjobb feltételek között végezhessük el. Körültekintő szervező munkájuknak köszönhetően a megnyitó-ünnepség is igazi látványossággá vált, amelyre sok helyi és környékbeli érdeklődő között a füredi hajógyár számos egykori munkatársa, balatoni és folyami hajósok mellett Kéry Kitti színésznő és Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Parlamenti Államtitkára is kíváncsi volt.

A megnyitón számos ígéretes szakmai kapcsolat szövődött egyesületünk és a helyi hajós közösség tagjai között, például Nagy Zoltán úrral, a balatoni gyártmányú sportvitorlások modelljeinek kiváló készítőjével (http://www.tihany.hu/iskola/Modellezes.htm) és Angyal Imrével, a BALATON csavargőzöst gondozó civil szervezet képviselőjével (http://www.hajokanno.hu/balaton.html; http://www.balatonboglari-hirhatar.hu/hirek/majusban-nyit-a-balaton-csavargozos) a kapcsolatfelvétel, illetve közös kiállítások szervezése tárgyában.

A kiállítást rendezte: Horváth József és Dr. Balogh Tamás. A berendezésben közreműködött Bicskei János. Valamennyien Egyesületünk tagjai. A kiállítás március 16-június 15. között látogatható Balatonfüreden a Városi Múzeumban (Blaha utca 3.). Az érdeklődők a balatoni hajózási és idegenforgalmi szezon kezdetét 1934 óta jelző hagyományos Vitorlabontó ünnepség idején (május 14-én) Horváth József tagtársunk előadását hallgathatják meg a múzeumban. A tagtársak érdeklődése esetén társas utazást szervezünk. A részvételi szándékot az elnökségnél kéretik jelezni 2012. április 14-ig!

 

További fotók Gazsi Józseftől